Kvalinformation rörande div 4 Herrar

Den 10 juni meddelade Västergötlands Fotbollförbunds styrelse två beslut som nu överklagats till Svenska Fotbollförbundets tävlingskommitté. Ett av besluten står kvar efter överklagandet medan det andra upphävs.

Kval till division 3 för andraplacerade lag i division 4
Beslutet i VFF:s styrelse om att de två andraplacerade lagen i division 4-serierna ska kvalspela om Västergötlands tredje uppflyttningsplats till division 3 kvarstår. Beslutet har fattats som en konsekvens av att det traditionella kvalspelet till division 3 inte genomförs 2021 pga att division 3 som dubbelserie pågår till den 21 november.
Normalt direktuppflyttas seriesegrarna samt bästa tvåan i division 4 till division 3. Dessutom deltar den näst bästa tvåan samt de två treorna i kvalspelet tillsammans med fjärde lag från slutet i division 3. Då detta kvalspel nu är struket beslutade VFF:s styrelse att låta de två division 4-tvåorna kvala om den tredje uppflyttningsplatsen i ett dubbelmöte. Hade tidigare rutiner följts hade den sämre av de två division 4-tvåorna inte haft chansen att kvala till division 3, vilket man får under en normal säsong.

Överklagandet kom från Skepplanda BTK som framhåller att det fattade beslutet inte kan relateras till Coronapandemin. Men Svenska FF:s tävlingskommitté hänvisar till att det är en direkt följd av det förändrade tävlingsformatet för division 3 och avslår alltså överklagandet.
Beslutet innebär ett avsteg från de Tävlingsbestämmelser 2021 som fastställdes av VFF:s representantskap i december 2020. Om styrelsen ska kunna ändra ett beslut från representantskapet krävs ett starkt vägande skäl.

Konsekvenser av ett eventuellt överskott på lag i division 4 inför 2022
VFF:s styrelse beslutade om att fjärde lag från slutet i de båda division 4-serierna skulle få delta i kvalspelet för nytt kontrakt i division 4. Motiveringen för beslutet är att det annars finns risk för tvångsnedflyttning av ett av dessa lag vid dåligt utfall för västgötalagen i division 3. Överskott av lag i division 4 kan då uppstå. I beslutet anges att fjärdelagen från slutet i division 4 får spela om nytt kontrakt isället för att riskera att få vänta på ett besked om nästa års divisionstillhörighet i sju veckor, från seriens avslut den 3 oktober till den 21 november då division 3 avslutas.

Detta beslut har överklagats av Skepplanda BTK som nu erhållit bifall hos Svenska FF:s tävlingskommitté. Det betyder att den kvalordning som finns reglerad i Tävlingsbestämmelserna för 2021 fortsatt ska gälla, dvs tredje lag från slutet i division 4 deltar i kvalet tillsammans med tvåor från division 5. Vid överskott i division 4 kan i sämsta fall utfallet bli att inget av de sex kvalande lagen får plats i division 4 2022 plus att det sämsta fjärdelaget från slutet i division 4 tvångsnedflyttas.

Som kommentar till ovanstående kan nämnas att division 4 under 2021 spelas med 25 lag, div 4 Norra med 12 lag och div 4 Södra med 13 lag.

  • Huvudsponsor Länsförsäkringar
  • Materialleverantör Craft