Gåfotboll i Västergötland

Gåfotboll är precis vad det heter, fotboll där du som utövare går istället för att springa. Och det är jobbigare än du tror, och dessutom bra mycket roligare än du anar! Flera föreningar runt om i distriktet erbjuder Gåfotboll i lite olika former. Alla kan delta även då den primära målgruppen är äldre. Starta upp ni också och erbjud Fotboll hela livet!

VFF satsar nu på att sprida Gåfotbollen i distriktet. Med hjälp av Gåfotbollsutvecklare erbjuder vi att komma ut till föreningar och hjälpa till vid en uppstart samt ge tips och råd på vägen. Gåfotbollsutvecklarna är gratis. Se nedan hur ni kommer igång!

Våra ambassadörsföreningar:

 • IF Elfsborg
 • Töreboda IK
 • IK Gauthiod

Att starta upp Gåfotboll med hjälp av Gåfotbollsutvecklare

 1. Se till att ni har lite koll på vad gåfotboll är.
 2. Förankra beslutet om att starta upp verksamhet i styrelsen.
 3. Identifiera den målgrupp ni vill nå (kvinnor 55+ år, män 60+ år, pensionärer i alla åldrar osv).
 4. Kontakta VFF för att få kontakt med en Gåfotbollsutvecklare.
 5. Gåfotbollsutvecklaren tar kontakt med föreningen, ni bestämmer tillsammans dag, tid och plats för första tillfället.
 6. Utse en ansvarig från föreningen. Den personen får gärna vara på plats vid första tillfället tillsammans med Gåfotbollsutvecklaren. Ett tips är även att försöka identifiera nyckerpersoner som ni tror vill vara med i verksamheten i ett tidigt skede för att få en "kärna" att jobba med.
 7. Marknadsför passet i olika kanaler (hemsida, sociala medier, lokalmedia, närbutik mm) anpassade efter målgruppen. Välj själva om de ska föranmäla sig eller om det är drop in.
 8. Ansvarig person från föreningen ser till att det finns material på plats vid första tillfället. Ni behöver västar, koner (helst platta) och bollar. Om ni inte vill använda koner som stolpar kan ni med fördel använda småmål (3v3-mål, innebandymål eller liknande).
 9. Gåfotbollsutvecklaren driver första passet.
 10. Planera för fortsatt verksamhet. Anpassa gärna dag, tid och upplägg efter deltagarnas önskemål för att det ska bli hållbart över tid.
 11. Den person från föreningen som var ansvarig från början kan med fördel lämna över ansvaret till en eller flera av deltagarna. Det främsta ansvaret är då att se till att det finns material till träningarna men den/de kan också själva vara med och spela!

Notera att detta endast är tips på hur ni i föreningen kan göra. Listan kan givetvis revideras utifrån era förutsättningar!

 • Huvudsponsor Länsförsäkringar
 • Materialleverantör Craft